2005

M. G.

De kunstenaar
M. G. is in 1991 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Ze heeft ruim 12 jaar als zelfstandig kunstenaar gewerkt en in die periode onder meer in Amsterdam, Venlo en Maastricht geëxposeerd. Momenteel heeft ze door de druk van zowel haar psychotische aandoening als de kunstwereld haar bezigheden tijdelijk gestaakt.

Image

Het werk
Centraal thema in het werk van M. G. is het uitgangspunt dat mensen zich altijd in een ruimte bevinden, waarin zowel zichtbare als onzichtbare dingen gebeuren. Niet zichtbare elementen zoals gedachteprocessen (je weet nooit wat een ander denkt maar het zweeft wel in de ruimte) probeert ze te integreren met zichtbare elementen (zoals bomen, meubels) door deze in zwevende vorm te schilderen. Met haar werk wil M. G. de ruimte zèlf de vragen laten oproepen naar het waarom van de dingen.

Jo Traarbach

De kunstenaar
Jo Traarbach noemt zichzelf autodidact. Sinds hij op jonge leeftijd vanwege problemen met stotteren begonnen is met tekenen en schilderen, is de drang zich creatief te uiten een belangrijk deel van hemzelf geworden. Via zijn werk kan hij duidelijk maken wat hij denkt en meemaakt. Naast het maken van schilderijen met voornamelijk acrylverf en pastelkrijt, legt Jo zich ook toe op fotografie, poëzie en muziek. Jo heeft geëxposeerd in PMS Vijverdal, azM en onlangs in Grubbeveld.

Image

Het werk
Het werk van Jo Traarbach valt op door helder kleurgebruik. Hij hoopt daarmee de aandacht van de toeschouwer te vangen, zodat deze zich gaat verdiepen in de symboliek van het werk. Abstracte voorstellingen lenen zich hier bij uitstek voor. In het hier afgebeelde werk gaat het om een brug in grillige vormen, gedragen door pilaren en omgeven door kruizen. Traarbach doelt hiermee op het religieuze idee dat het leven een kruisweg is. Zonder hoop laat hij de toeschouwer echter niet gaan: de regenboog die het gehele werk domineert, symboliseert een nieuw begin, ook (of juist) na slechte tijden!

Sirikit von Felbert

De kunstenaar
Sirikit von Felbert heeft zich na de kunstacademie, waar ze zich specialiseerde in beeldhouwen, toegelegd op special effects. Ze vertrok naar Amerika, maakte een portfolio en werd aangenomen door Stan Winston, de man die de special effects voor onder meer Steven Spielberg verzorgd. Helaas gooide een psychose roet in het eten. Nu beeldhouwt zij alleen nog voor haar plezier.

Image

Het werk
Sirikit von Felbert maakt bij voorkeur levende wezens, met name fantasie- of mensfiguren. Ze houdt van een realistische benadering, hetgeen ook in haar ‘monstertjes’, zoals ze hen zelf noemt, duidelijk terug te zien is. Tegenwoordig legt ze zich vooral toe op mensfiguren en hoofden, waarbij ze niet naar model maar puur uit herinnering werkt. Sirikit heeft ook het Psycope-logo ontworpen.